Η ΚΟΙΤΗ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ
 
     
     
  Όσο η ταχύτητα του νερού αυξάνει, η ικανότητά του να μεταφέρει συντρίμματα από πετρώματα μεγαλώνει γρηγορότερα από όσο μπορεί κανείς να φαντασθεί. Αυτό είναι το μυστικό, που δίνει στους ποταμούς τη δύναμη να ανοίγουν την κοίτη τους και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση εκτεταμένων τοπίων της Γης.
  Το νερό έχει προωθητική και αναρροφητική δύναμη. Αλλά δεν μπορεί, μόνο του, να σκάβει. Για το έργο της εκσκαφής, χρησιμοποιεί τα συντρίμματα των πετρωμάτων. Οι ποταμοί χρησιμοποιούν άμμο, χαλίκια και βότσαλα για να ισοπεδώνουν τις κοίτες τους.

Το νερό σπρώχνει, ξεριζώνει και αποσπά νέα συντρίμματα και φυτά από τον πυθμένα και τις πλεύρες της κοίτης. Διαλύει τα άλατα, που περιέχονται στα πετρώματα και στη λάσπη. Η βαρύτητα ωθεί χαμηλότερα τα έκλυτα υλικά από τις όχθες του ποταμού και τα προσθέτει στο φορτίο της κοίτης. Έτσι, η κοίτη βαθαίνει και πλαταίνει ολοένα.

 
Η κοίτη ενός ποταμού, που περνά μέσα από σκληρό πέτρωμα όπως ο γρανίτης, μπορεί να βαθύνει μόνο 2-3 εκατοστόμετρα κάθε εκατό χρόνια. Αλλά σ’ ένα μαλακό πέτρωμα , όπως η σχιστή άργιλος, μπορεί να βαθύνει 30 εκατοστόμετρα σε λίγους μήνες.

 

Μαίανδροι στον ποταμό Νέστο

 
Σε εποχές ξηρασίας, το ρεύμα έχει μικρή δύναμη και τα βαρύτερα μέρη του φορτίου του εγκαταλείπονται και κατακαθίζουν στην κοίτη, όπου σχηματίζουν πάγκους ή και νησάκια. Τις εποχές των δυνατών βροχών και όταν λιώνουν τα χιόνια, μεγάλο μέρος από το κατακαθισμένο φορτίο, αρχίζει πάλι να μετακινείται και να μεταφέρεται από το ρεύμα. Αν ο ποταμός ξεχειλίσει από τις όχθες του, ένα μέρος από τα συντρίμματα των πετρωμάτων θα μεταφερθούν στη γύρω ξηρά και θα εγκαταλειφθούν εκεί.

Όπου η κλίση της κοίτης γίνεται μεγάλη, το νερό ρέει γρηγορότερα. Όταν η κοίτη βρίσκεται σε μαλακό πέτρωμα, γίνεται πιο πλατειά και η ροή του νερού επιβραδύνεται. Όταν, όμως, η κοίτη βρίσκεται σε σκληρό πέτρωμα, μένει στενή και η ροή του νερού επιταχύνεται

Όπως το ποτάμι κινείται αργά αν συναντήσει μικρούς λοφίσκους το νερό κυλά γύρω τους και όχι από πάνω τους. Έτσι το ποτάμι κινείται σαν φίδι σχηματίζοντας μαίανδρους.