Δάσος στο Δέλτα του Νέστο
     
           
          ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ
           
             
     
 

1.Οι υγρότοποι είναι αποθήκες νερού

Το νερό των υγροτόπων διαπερνώντας το έδαφος και τα υπόγεια πετρώματα φτάνει μέχρι τις υπόγειες αποθήκες νερού τις οποίες εμπλουτίζει. Το νερό αυτό, υπόγειο ή επιφανειακό χρησιμοποιείται για την άρδευση των γεωργικών περιοχών. Ακόμη, το βαθύ υπόγειο νερό, δεδομένου ότι είναι πιο καθαρό, χρησιμοποιείται και για την ύδρευση των γειτονικών οικισμών. Η δραματική έλλειψη αρδευτικού και πόσιμου νερού τα τελευταία χρόνια υπαγορεύει την απόλυτη προστασία όλων των υδάτινων πόρων της χώρας.

 

2.Παρέχουν καθαρότερο νερό

Οι υγρότοποι λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα καθαρισμού των υδάτων από ανεπιθύμητες φυσικές και ανθρωπογενείς ουσίες. Τα υδρόβια φυτά και το έδαφος μπορούν να δεσμεύσουν βαριά μέταλλα, εντομοκτόνα και άλλες τοξικές ουσίες που υπάρχουν στο νερό και κατά ένα μέρος να τις απομακρύνουν από αυτό, αποδίδοντας στους κατοίκους μεγαλύτερες ποσότητες άμεσα χρησιμοποιήσιμου νερού.

Φοινικόπτεροι στο Δέλτα του Εβρου

 

3.Ρυθμίζουν το κλίμα

Οι υγρότοποι απορροφούν και αποθηκεύουν θερμότητα με αποτέλεσμα οι περιοχές κοντά σε υγροτόπους να έχουν δροσερότερο καλοκαίρι και ηπιότερο χειμώνα. Η άμβλυνση αυτή των ακραίων καιρικών συνθηκών έχει ευνοϊκά αποτελέσματα στην γεωργία.

4.Προσφέρουν προστασία από το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Η βλάστηση και οι υδάτινες μάζες όταν είναι καθαρές και υγιείς μπορούν ν’ απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Με τον τρόπο αυτό οι υγρότοποι συμβάλλουν στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας και στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

5.Προσφέρουν προστασία από τις πλημμύρες και τη διάβρωση

Οι υγρότοποι προστατεύουν τις καλλιέργειες και τις κατοικημένες εκτάσεις από τις πλημμύρες, αποθηκεύοντας το νερό κατά την πλημμυρική αιχμή. Αλλά και η βλάστηση κατά μήκος των ακτών ή της όχθης των ποταμών και των χειμάρρων παίζει παρόμοιο ρόλο αφού μειώνει την ορμή του νερού.

 

 

6.Διακρίνονται για τον βιολογικό πλούτο τους

Οι υγρότοποι διακρίνονται για την μεγάλη βιολογική τους ποικιλότητα, δηλαδή τον μεγάλο πλούτο φυτικών και ζωικών ειδών σ’ αυτούς. Εκατοντάδες είδη ζώων, φυτών αλλά και μικροοργανισμών εκμεταλλεύονται κάθε δυνατό τρόπο επιβίωσης μέσα ή δίπλα στο νερό. Στους Ελληνικούς υγρότοπους συναντάμε περίπου 250 είδη πουλιών. Από τα 100 είδη που έχουν συμπεριληφθεί στο κόκκινο κατάλογο της Ελληνικής πανίδας (είδη δηλαδή που κινδυνεύουν με εξαφάνιση) τα 59 εξαρτώνται από τους υγρότοπους.

Τοπίο στην Κερκίνη

 

7.Αποτελούν χώρους αναψυχής

Το τοπίο, η ποικιλία των ζώων και φυτών που μπορεί να παρατηρήσει, να ψάξει και να φωτογραφήσει κανείς αποτελούν ελκυστικά κίνητρα για την επίσκεψη σ’ έναν υγρότοπο. Πολλοί υγρότοποι προσφέρουν καλές παραλίες για κολύμπι και ερασιτεχνικό ψάρεμα καθώς και την ευκαιρία να παρακολουθήσει κανείς τη μετανάστευση των πουλιών από τις νότιες προς τις βόρειες χώρες.

8.Προσφέρουν έδαφος για Επιστημονική έρευνα και εκπαίδευση

Οι πολύπλοκες οικολογικές διεργασίες που συμβαίνουν, το πλήθος ζώων, φυτών και μικροοργανισμών που φιλοξενούνται στους υγροτόπους προσφέρουν μια ανεξάντλητη ποικιλία θεμάτων για μελέτη και έρευνα σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης.

 

Τοπίο στη Μικρή Πρέσπα

9.Δημιουργούν πολιτισμό

Με όλα αυτά που προσφέρουν οι υγρότοποι (νερό, επικοινωνία, επάρκεια τροφής), δεν είναι περίεργο που τόσοι πολιτισμοί αναπτύχθηκαν κοντά σε υγροτόπους (Μεσοποταμία, Αίγυπτος). Σε όλους σχεδόν τους υγροτόπους θα βρει κανείς τα σημάδια ανθρώπων που έζησαν εκεί, σημάδια πολιτισμού και καθημερινής ζωής επηρεασμένα από τη ζωή κοντά στο νερό. Βωμούς και ναούς στις όχθες ποταμών και λιμνών, μύθους (Στυμφαλίδες όρνιθες, Λερναία Υδρα), ειδικές βάρκες και τοιχογραφίες.

  Αυτά είναι μόνο τα έμμεσα φυσικά και κοινωνικά οφέλη που προσφέρουν οι υγρότοποι στον άνθρωπο. Γιατί παράλληλα, οι υγρότοποι αποτελούν πλουτοπαραγωγικούς πόρους άμεσης οικονομικής εκμετάλλευσης και απόδοσης αφού:
   
 
  • Είναι κατ’ εξοχήν, χώροι όπου μπορεί να αναπτυχθεί η ιχθυοπαραγωγή καθώς παρέχουν στα ψάρια χώρους ωοτοκίας και προστασίας κατά την διαχείμανση τους. Ετσι τα 2/3 των οστρακοειδών και άλλων οικονομικά σημαντικών ψαριών για την Ελλάδα καταφεύγουν στους παρόχθιους υγρότοπους για ωοτοκία και ανάπτυξη των γόνων τους.

 
  • Προσφέρουν χιλιάδες στρέμματα γλυκών νερών τα οποία αποτελούν ιδεώδεις τόπους για πολλά είδη αλιευμάτων.

  • Είναι πολύτιμοι χώροι για την κτηνοτροφία εξαιτίας της πλούσιας βλάστησης τους - υγρολίβαδα, παρόχθια δάση και θαμνώνες.

  • Αποτελούν αξιόλογη πηγή οικονομικών πόρων από την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων ψυχαγωγίας και αναψυχής που προσφέρουν.

Ψαρόβαρκα στο Μεσολλόγγι