ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΗ ΡΑΜΣΑΡ
           
             
  Η τεράστια οικολογική σημασία των υγροτόπων έχει αναγνωριστεί παγκόσμια. Αρκετοί από αυτούς προστατεύονται είτε με Εθνικές νομοθεσίες είτε με διεθνείς συμβάσεις, όπως είναι η " Σύμβαση Ραμσάρ" ή αλλιώς " Σύμβαση για τους υγρότοπους Διεθνούς σημασίας ως Ενδιαιτήματος για Υδρόβια Πουλιά" . Η σύμβαση αυτή είναι του 1971 και η επικύρωση της από την χώρα μας έγινε με το Ν.Δ. 191/20-11-1971 (ΦΕΚ 350 Α/74), με το οποίο εντάσσονται σε αυτή 11 Ελληνικοί υγρότοποι που θεωρούνται διεθνούς σημασίας και χρειάζονται ειδική προστασία.

Μια από τις βασικές υποχρεώσεις της χώρας μας, ως μέλους της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ, είναι η οριοθέτηση τους σε ζώνες (Α,Β,Γ) προστασίας με συγκεκριμένες δραστηριότητες σε κάθε ζώνη και η ορθολογική διαχείριση των 11 υγροτόπων. Η οριοθέτηση των υγροτόπων Ραμσάρ βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης με 20 και πλέον χρόνια καθυστέρησης από την ημερομηνία κύρωσης της Σύμβασης Ραμσάρ.

   
 

ΟΙ 11 ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΡΑΜΣΑΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

1.Λιμνοθάλασσα Κοτύχι και Δάσος Στροφυλιάς 5.Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα και Αλυκή Κίτρους 9.Λίμνη Βιστωνίδα - Λιμνοθάλασσα Πόρτο-Λάγος
2.Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου

3.Αμβρακικός Κόλπος

6.Λίμνες Βόλβη και Κορώνεια

7.Λίμνη Κερκίνη

10.Λίμνη Ισμαρίδα & σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών Θράκης
4.Λίμνη Μικρή Πρέσπα 8.Δέλτα Νέστου 11.Δέλτα Εβρου