Τοπίο στον Αμβρακικό

     
          ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ
           
     
 
  • Η αποξήρανση των υγροτόπων με σκοπό τη μετατροπή τους σε γεωργική ή οικιστική γη.

  • Η καταστροφή της φυσικής βλάστησης και κυρίως της παρόχθιας από εκχερσώσεις ή πυρκαγιές έχουν άμεση επίπτωση στην ποσότητα του νερού και των φερτών υλικών που καταλήγουν σ’ έναν υγρότοπο. Καταστρέφοντας την παραποτάμια βλάστηση, μειώνουμε τη δυνατότητα προστασίας που μας παρέχει ο υγρότοπος από τη διάβρωση και τις πλημμύρες. Επιπλέον, εάν στα δέντρα αυτά φωλιάζουν κάποια υδρόβια πουλιά επεμβαίνουμε άμεσα επιδρώντας αρνητικά στην αξία του υγροτόπου ως καταφύγιο της άγριας ζωής.

 
  • Η υπεράντληση. Η άντληση μεγάλων ποσοτήτων νερού για την άρδευση των γύρω καλλιεργειών σε συνδυασμό με την παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας που διανύουμε έχει οδηγήσει την στάθμη των νερών των λιμνών σε πτώση. Η αποκάλυψη των χώρων ωοτοκίας των ψαριών μετά τη πτώση της στάθμης των νερών έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των αυγών και την μείωση της αλιευτικής παραγωγής. Στους παράκτιους ιδιαίτερα υγροτόπους, η υπεράντληση προκαλεί την διείσδυση θαλασσινού νερού που καταλήγει στην αλάτωση και τελικά την υποβάθμιση της ποιότητα του νερού.

Η λίμνη Kορώνια

 
  • Αλλά και διάφορες μορφές δράσης, όπως το παράνομο κηνύγι, η αυθαίρετη δόμηση, το κάψιμο των καλαμώνων, η λαθροϋλοτομία, η υπερβόσκηση και η υπεραλίευση που συμβαίνουν μέσα στην έκταση των υγροτόπων, συμβάλλουν στην υποβάθμισή τους.