Η ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
       
       

Θα πρέπει να τονίσουμε την μεγάλη αισθητική και οικολογική αξία του δάσους της Στροφιλιάς, της λιμνής Κοτυχίου και των άλλων υγροτόπων για την ορνιθοπανίδα.

Η περιοχή εξαιτίας του ήπιου κλίματος, των ευνοϊκών συνθηκών διατροφής και διαβίωσης που προσφέρει στα πουλιά,

  • προσελκύει ένα σημαντικό αριθμό των χηνοπαπιών της Βόρειας Ευρώπης που έρχονται εδώ για να ξεχειμωνιάσουν.
Βραχοκιρίνεζο
Ψαραετός
Λιβαδόκιρκος
Καλαμόκιρκος
  • χρησιμοποιείται σαν σημείο συγκέντρωσης και ανεφοδιασμού από πολλά είδη παρυδάτιων και αρπακτικών πουλιών κατά την μετανάστευση τους από την Βόρεια Ευρώπη στην Αφρική (Γκιώνης, Βραχοκιρκίνεζο, Δενδρογέρακο, Ψαραετός, Λιβαδόκιρκος).

Στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου παρατηρήθηκαν 98 είδη πουλιών από τα οποία τα 40 φωλιάζουν και τα 58 ξεχειμωνιάζουν ή μεταναστεύουν.

 

  Στο δάσος της Στροφυλιάς υπάρχουν 66 είδη πουλιών που βρίσκονται και στη λιμνοθάλασσα Κοτύχι, γεγονός που αποδεικνύει τη σχέση των οικοσυστημάτων. Στο δάσος της Στροφιλιάς επίσης συναντιούνται άλλα 15 είδη πουλιών που δεν βρίσκονται στη λιμνοθάλασσα γεγονός που αποδεικνύει τη μεγαλύτερη ποικιλία βιότοπων που διαθέτει το δασικό οικοσύστημα. Στο χώρο των Μαύρων Βουνών απαντώνται τουλάχιστον 95 είδη πουλιών από τα οποία τα 46 είδη τουλάχιστον φωλιάζουν, ενώ 27 είδη προστατεύονται αυστηρά από κοινοτική οδηγία.
       
    Γι’ αυτό λοιπόν, η ευρύτερη περιοχή της Στροφυλιάς, που περιλαμβάνει το δάσος της Στροφυλιάς, τη λιμνοθάλασσα Κοτύχι και τα Μαύρα Βουνά είναι μια από τις 11 υγροτοπικές περιοχές της Ελλάδας που προστατεύονται από την διεθνή σύμβαση Ραμσάρ. Η Σύμβαση αυτή υπογράφηκε το 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν και στην Ελλάδα τέθηκε σε ισχύ το 1974. Η χώρα που υπογράφει τη Σύμβαση Ραμσάρ υποχρεούται να προστατεύει όλους τους υγροτόπους της και κυρίως αυτούς που έχουν μεγάλη σημασία για τα μεταναστευτικά πουλιά.
       
    Η Σύμβαση Ραμσάρ δίνει μεγάλη έμφαση στην προστασία της ορνιθοπανίδας. Ετσι προκειμένου να οριοθετηθεί ένας υγρότοπος, δηλαδή να προσδιοριστούν τα όρια της έκτασης για την οποία θ’ αποφασιστεί η προστασία της από αλλοιώσεις και για την οποία θα ισχύσουν κανονισμοί χρήσεων αυστηρότεροι από εκείνους που ισχύουν έξω από τα όρια της προστατευόμενης περιοχής, εντοπίζονται οι κατοικίες των άγριων ζώων και πουλιών.
       

 Το επιχείρημα είναι ότι η απαγόρευση της απευθείας εξόντωσης των πουλιών δεν τα σώζει, χωρίς την παράλληλη απαγόρευση της καταστροφής των οικοσυστημάτων των οποίων αποτελούν τμήμα.

Αρα διατήρηση των πουλιών ίσον διατήρηση οικοσυστημάτων και αντιστρόφως.